Danskertrekanten

Mange af immigranterne bosatte sig i den såkaldte ’danskertrekant’ på pampaen sydvest for Buenos Aires i området mellem og omkring byerne Tandil, Necochea og Tres Arroyos. Det er her, størstedelen af Danske Stemmers optagelser (99 personer) stammer fra.

Karoline Kühl, den argentinske pampa

Den danske bosættelse på pampaen stammer helt tilbage fra midten af det 19. århundrede, da pioneren Juan (Hans) Fugl fra Lolland bosatte sig her. Men helt op til ca. 1930 blev området ved med at trække danske udvandrere til, og det danskargentinske samfund var og er stadig kendetegnet af stærke netværk. Man kender hinanden, og der er stadig liv i de danske foreninger, hvor der tales dansk og spansk. Den dansk-protestantiske kirkegård og det tilhørende kapel i Tres Arroyos ligner på mange måder en kirkegård og et kapel i Danmark, og på kirkegården viser gravstenene en blanding af dansk og argentinsk navneskik.

Karoline Kühl, kapellet på den danske kirkegård i Tres Arroyos
Karoline Kühl, foto af gravsten 

Er man heldig, støder man på danskargentinsk mad (trifli, citronfromage og æblekage).

Karoline Kühl, menukort med danske retter

Læs mere om danskheden i Argentina i rapporten ’En snert af dansk mellem pampa og urskov’, som er skrevet af Nadia Hansen og redigeret af Jan Heegård og Karoline Kühl.