Eldorado, Misiones

Der har boet danskere i byen Eldorado i den nordlige argentinske provins Misiones, siden den industrielle kolonisering af dette klimamæssigt barske argentinske jungleområde tog fat i 1920’erne.  

To danskere, Carl Engwald og Oluf Johansen, var med deres familier blandt de første pionerer i koloniseringen af denne del af den argentinske jungle. Det danske er stadig tydeligt i byen den dag i dag i form af mindesten, et bygningskompleks kaldet casas de Johansen, et hus ved navn casa Danés, danske familiers repræsentation i bymuseet, forsamlingshuset Haabet, vejnavne som Christiansen og Dinamarca og ikke mindst de danske gravstene på kirkegården.

Jan Heegård, dansk gravsten på kirkegård i Misiones
Jan Heegård, Cemeterio Danes i Misiones

Vi anslår på baggrund af informationerne fra de danskargentinere, som vi har talt med, at der i skrivende stund er ca. 15 personer tilbage i Eldorado, der kan tale dansk. Heraf optræder 11 på Danske Stemmers optagelser.

Læs mere om danskheden i Argentina i rapporten ’En snert af dansk mellem pampa og urskov’, som er skrevet af Nadia Hansen og redigeret af Jan Heegård og Karoline Kühl.